Borovička vs. Gin alebo Aký je rozdiel v procese výroby?
Gin si medzi Slovákmi nachádza čoraz viac obľúbencov. Milovníci borovičky asi budú zaskočení, keď zistia, že medzi nimi nie je až taký veľký rozdiel. Možno práve preto, že borovička ako jeden z „národných pokladov“ Slovenska stále hrá dominantú úlohu v číslach týkajúcich počtu spotreby alkoholu, bude gin ako jej zábavnejšia varianta číslo jedna.
Rozdiel medzi ginom a borovičkou
Klasický gin, ktorého pôvod je z Holandska, sa vyrába podobne ako borovička – do liehu sa pridávajú borievky. Jediný, ale zato markantný rozdiel je v tom, že ingrediencie, ktoré idú do borovičky týmto končia. Naopak, gin môže obsahovať ešte ďalšie zložky. Najčastejšie to sú bylinky a koreniny, ktoré sa pridávajú do alkoholu v procese destilácie.
Proces výroby
Všetky zložky nášho ginu pochádzajú z Austrálie. Na vypálenie alkoholu používame obilie, konkrétne bio pšenicu, ktorá dodáva ginu ostrú, ale zato sviežu citrusovú arómu spolu s jemne korenistým nádychom.
Vývoj tohto typu alkoholu je u nás špecifický ešte tým, že náš tím ručne zbieral morské riasy a bylinky v oceáne. Pri vývoji ginu sme sa inšpirovali obľúbenou činnosťou každého Austrálčana – plávaním v oceáne pri západe slnka. Jeho krištáľovo čistá voda spolu v kombinácií s hrou slnečných lúčov na hladine oceánu nás tak nadchli, že sme vytvorili náš prvý Manly Spirits gin - Australian Dry Gin.
Naša destilérka má dva obrovské Holsten kotle, ktoré slúžia výlučne na pálenie bieleho alkoholu. Hlavný páleník má na starosti celý proces pálenia. Tento spôsob uprednostňujeme pred automatizáciou, pretože máme tak väčšiu kontrolu nad čistotou ginu a výraznosťou chutí, ktoré v ňom chceme, aby ste cítili.
Prečo práve Gin
Dalo by sa povedať, že gin je taká nadstavba borovičky. Borovička sa najmä pije samostatne, veľmi ťažko sa dá kombinovať s nejakým iným nápojom, aby vznikol kokteil alebo drink. Väčšinou ňou chceme pohostiť zahraničné návštevy, nech ochutnajú ten náš poklad. Borovičku zväčša nájdete v krčmách, či v stánkoch na ľudových zábavách.
Naopak gin je alkohol, ktorý si už vyžaduje istý štandard pohostinstva, napríklad bar, či reštauráciu. Veľmi ľahko sa kombinuje s nápojmi, najčastejšie s tonikom a citrónom. Ak poznáte známy Bondov výrok „nemiešať, iba pretrepať“, možno si uvedomíte, že práve on často pil drink z ginu a vodky.
Alebo pri porovnaní so ženami – borovička je taká jednoduchá ženská, ktorá chutí, ale stále je to to isté. Lenže gin môžeme prirovnať k žene, ktorú každým dúškom objavujete – raz je jemná, inokedy štipľavá.
Naše giny môžete ochutnať tu: